Basilika

Voimakastuoksuinen, mutta pehmeä basilika sopii täydellisesti tomaatti- ja valkosipulipohjaisiin ruokiin.

Basilikaa käytetään runsaasti italialaisessa keittiössä. Basilika on hyvä lisä salaatteihin, öljyihin, pastaan, pizzan ja voileivän päälle, broilerin ja kanan kanssa, porsaanlihallekin, kalalle, pestona, lehtenä, hakkeena, tuoreena tai kuumennettuna. Basilikan käytön rajana on vain mielikuvitus. Basilika on mahtava yhdistettynä juustoihin mozzarellaan, parmesaaniin, vuohenjuustoon... Basilika on mahtava myös hedelmien kanssa. Hedelmäsalaatin maustaminen basilikalla on kokeilemisen arvoista. Basilika ja mansikka ovat myös mahtava makupari.

Basilika kannattaa repiä käsin ja unohtaa sakset ja veitset. Basilikan maku voimistuu kuumennettaessa joten kannattaa aloittaa käyttö varovasti. Lämpimissä ruuissa  basilikan voi lisätä joukkoon vasta kuumennuksen loppuvaiheessa. 

Basilikasta löytyy nykyisin useita eri väri ja makuvaihtoehtoja. Yleisimpiä kaupasta löytyviä ovat perus vihreän basilikan lisäksi thaibasilika, punainen basilika ja sitruunabasilika.

Basilikaa kannattaa säilyttää huoneenlämmössä  tai ainakin +15 asteessa. Basilika ei kestä lainkaan kylmää tai vetoa.

Basilikan lehdet

Pesto

Salaatti mansikoista

Salaatti italialaisittain