Ekologisuus

Vastuullisilla valinnoilla kohti parempaa huomista

Oksasen Puutarha on vastuullinen ruuantuottaja. Tavoitteenamme on tarjota mahdollisimman laadukkaita tuotteita, joiden tuotannossa on huomioitu niin ekologisuus ja energiatehokkuus kuin taloudellisuus ja toimitusvarmuus. Jatkuvan kehitystyön sekä vastuullisten valintojen avulla voimme viljellä puutarhoissamme luontoa kunnioittaen.

Vähennetään muovia yhdessä

UUSI täysin maatuva paperiruukku käytössä salaattien ja yrttien viljelyssä

Kaarlo Kanin salaatit ja yrtit viljellään nyt uudessa täysin maatuvassa paperiruukussa. Uusi ruukku vähentää 32 tuhatta kiloa muovia vuodessa. Se myös helpottaa ja nopeuttaa kompostointia. Kompostointi helpottuu loppukäyttäjän kotona, kaupassa ja myös puutarhalla. Meille puutarhalle jää irti leikatut ruukut salaateista jotka pakataan leikattuna suljettuun pussiin. 

Kyseessä on iso investointi, joka tuo mukanaan myös paljon uutta viljelyyn ja pakkaamiseen. Tämä on kuitenkin iso askel jälleen kerran ekologisempaan suuntaan.  

Kaarlo Kani makaa riippukeinussa ja syö salaattia joka on kasvanut paperiruukussa. Heittelee tyhjät ruukut kompostiin.

GLOBALG.A.P. -sertifikaatti kertoo hyvistä tuotantotavoista

Oksasen Puutarhalla on vuosittain uusittava GLOBALG.A.P.-sertifikaatti.

GLOBALG.A.P. on kansainvälinen hyvien tuotantotapojen standardi, jonka pääpainot ovat elintarviketurvallisuudessa, tuotannon ympäristövaikutuksissa sekä työntekijöiden turvallisuudessa. Auditoitavan yrityksen toimintaa arvioidaan tutustumalla dokumentteihin ja tuotantotiloihin.

  • Elintarviketurvallisuus näkyy puutarhatuotteidemme puhtaudessa ja turvallisuudessa, ja ne ovat todennettavissa myös asiakasyrityksillemme. Salaattien ja yrttien loppukäyttäjät eli kuluttajat voivat hyvillä mielin ostaa turvallisesti tuotettua lähiruokaa. 
  • Ekologisuus ohjaa valintojamme niin suljetussa kastelujärjestelmässä ja energia- ja sähkötuotannossa kuin esimerkiksi jätteiden tuottamisessa ja lajittelussa sekä käytettävissä torjuntamenetelmissä. 
  • Työntekijöiden turvallisuus on olennaisessa osassa jokapäiväistä toimintaamme. Perehdytämme ja koulutamme henkilökuntaamme työ- ja tuoteturvallisuuteen, työntekijöiden oikeuksiin sekä hygieniaosaamiseen erilaisten koulutusten, kuten hygieniapassien avulla.

Standardin ja auditoinnin ansiosta työmenetelmämme tulee tutkittua ja dokumentoitua entistäkin tarkemmin, mikä auttaa kehittämään toimintaamme yhä paremmaksi.

Vesikierto säästää vettä

Oksasen Puutarhan salaatteja ja yrttejä viljellään vesiviljelynä kasvihuoneissa ympäri vuoden.

Kasvihuonetuotantoon liitetään usein iso hiilijalanjälki, jota pyrimmekin jatkuvasti pienentämään ekologisten ja kestävien valintojen avulla.

Kasvihuoneidemme lämmittämiseen käytettävä kiertovesi lämpenee omassa hakekattilassamme, jossa poltetaan viljansivutuotteita. Jäähtynyt kiertovesi kierrätetään takaisin lämmitettäväksi. Osasta lämmöntuotantoa vastaavat myös pimeään vuodenaikaan käytettävät valot.

Kasviemme kastelu tapahtuu suljettuna vesikiertona, jolloin vesi puhdistetaan useasti ja kierrätetään sitten uudelleen käyttöön. Suljetun vesikierron ansiosta vettä kuluu vähemmän eikä lannoitteita pääse maaperään. 

Vedestä ekologista sähköenergiaa

Puutarhoissamme käytetään Energia Myynti Suomi Oyn sähköä, jota tuotetaan vesivoimalla. 

Vesivoimalla tuotettu sähkö maksaa tavallista sähköä enemmän, mutta se on arvojemme mukainen ratkaisu. Vesivoiman tuottaminen ei kuormita ilmaa, maata, vettä päästöillä, tuotannossa ei synny hiilidioksiidia, sähkön tuotanto on luotettavaa ja sähkön tuotannon määrä on helposti säännösteltävissä. 

Kestävän kehityksen polulla

Kartoitamme ja kehitämme toimintaamme jatkuvasti, jotta voimme löytää yhä taloudellisempia ja ekologisempia ratkaisuja niin tuholaisten torjuntaan kuin esimerkiksi materiaalivalintoihin ja jätteiden lajitteluun liittyen.

Biologinen torjunta tarjoaa ekologisen tavan suojella kasveja tuhohyönteisiltä ja kasvitaudeilta. Kasvihuoneisiin ilmestyy toisinaan ei-toivottuja hyönteisiä, joista on haittaa kasveille. Tällöin otamme avuksemme petohyönteiset, jotka syövät tai tappavat tuhohyönteiset. Kasvitauteja vastaan puolustaudumme käyttämällä biologisia kasvinsuojeluaineita, joita sekoitamme jo kasvualustaan juurien hyvinvointia parantamaan.Hyvis ötökät

Kesärikkalude ( Orius majusculus) vastaan kirva

Jätteitä syntyy aina, mutta voimme vaikuttaa niiden laatuun, määrään ja käsittelyyn:

  • Salaattimme ja yrttimme pakataan muoviin, jolloin ne säilyvät tuoreina ja vahingoittumattomina kaupan hyllylle asti. Tämä polypropeenista tehty muovi voidaan hävittää energiajakeessa tai sulattaa ja käyttää uudelleen. Kuluttaja voi siis kierrättää salaattien ja yrttien kääreet muovinkeräykseen.
  • Puutarhassa syntyvä pakkausjätteemme paalataan ja toimitetaan kierrätykseen.
  • Tavoitteemme on vähentää muovin käyttöä tuotteissamme noin 10 tonnia seuraavan kahden vuoden aikana.  

Ekologisuus ohjaa valintojamme joka päivä niin puutarhoissamme kuin muussakin yritystoiminnassamme. Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Ota yhteyttä »