Lakritsiyrtti-saaristolaisleipä

Helppo, lakritsin makuinen monikäyttöinen herkku Peggy Thomaksen leipomana

  • 1 ruukku Kaarlo Kani lakritsiyrttiä
  • 1 l piimää
  • 50 g tuorehiivaa
  • 1 rkl suolaa
  • 3 dl tummaa siirappia
  • 3 dl ruisleseitä
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 10 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl voita vuokien voiteluun
  • 1/2 dl siirappia + 1/2 dl vettä leipien voiteluun
  1. Leikkaa lakritsiyrtti ruukusta ja hienonna se. Liota hiiva huoneenlämpöiseen piimään.
  2. Sekoita joukkoon yrtti, suola ja siirappi
  3. Yhdistä kuiva-aineet ja sekoita ne nesteeseen.
  4. Jaa taikina voilla voideltuihin vuokiin tai leivinpaperilla suojattuihin vuokiin.
  5. Kohota leipätaikinaa vedottomassa paikassa liinan alla noin 1 1/2 tuntia. 
  6. Nosta uuniin ja paista uuniin keskitasolla 175°C asteessa noin 1 1/2 tuntia.
  7. Valele leivän pintaa siirappiseoksella, kun ne ovat paistuneet uunissa noin tunnin verran. 
  8. Ota leivät uunista, valele kertaalleen siirappivedellä ja anna jäähtyä.

Ohjeella noin 2-4 leipää, vuokien koosta riippuen.