Basilika

Kaarlo Kani kasvatti sinulle voimakastuoksuisen, mutta pehmeän makuisen ruukkubasilikan, joka sopii täydellisesti tomaatti- ja valkosipulipohjaisiin ruokiin.

Basilika, tuhansia  vuosia  vanha yrtti. Basilikaa on käytetty sekä mausteena että lääkkeenä ja rohtona. Yrttiin on liitetty pyhiä uskomuksia ja toisaalta myös uskottu että basilika on paholaisen yrtti.  

Basilikaa käytetään runsaasti italialaisessa keittiössä. Basilika on hyvä lisä salaatteihin, öljyihin, pastaan, pizzan ja voileivän päälle, broilerin ja kanan kanssa, porsaanlihallekin, kalalle, pestona, lehtenä, hakkeena, tuoreena tai kuumennettuna. Basilikan käytön rajana on vain mielikuvitus. Basilika on mahtava yhdistettynä juustoihin mozzarellaan, parmesaaniin, vuohenjuustoon... Basilika on mahtava myös hedelmien kanssa. Hedelmäsalaatin maustaminen basilikalla on kokeilemisen arvoista. Basilika ja mansikka ovat myös mahtava makupari.

Basilika kannattaa repiä käsin ja unohtaa sakset ja veitset. Basilikan maku voimistuu kuumennettaessa joten kannattaa aloittaa käyttö varovasti. Lämpimissä ruuissa  basilikan voi lisätä joukkoon vasta kuumennuksen loppuvaiheessa. 

Basilikasta löytyy nykyisin useita eri väri ja makuvaihtoehtoja. Yleisimpiä kaupasta löytyviä ovat perus vihreän basilikan lisäksi thaibasilika, punainen basilika ja sitruunabasilika.

Kaarlo Kanin ruukkubasilikaa kannattaa säilyttää huoneenlämmössä  tai ainakin +15 asteessa. Basilika ei kestä lainkaan kylmää tai vetoa.

Nippu basilikan lehtiä

Pesto

Salaatti mansikoista

Salaatti italialaisittain