Kirveli

Aniksen makuinen monikäyttöyrtti

Kirveliä on perinteisesti käytetty paaston aikaan. Kirveliä on käytetty pitkään ja sitä tavataan ympäri maailmaa.

Maustekirveliä voi käyttää persiljan tavoin ja asemasta. Kirveli on vain lievästi aniksen makuinen ja saattaa maistua niillekin joille thaibasilikan tai fenkolin aniksen maku on liikaa. Kirvelissä on runsaasti C-vitamiinia ja persiljan tavoin rautaa. Käyttökohteita on monia. Kirveli raikastaa salaatin, marinadin, on ihana lisä kasviskeittoihin, kalan kaveriksi tai kananmunan sekaan. Kirveli kuuluu fines herbs -yrttisekoitukseen ja on muutenkin isossa käytössä ranskalaisessa keittiössä. Kirvelin maku säilyy parhaimmin kun se lisätään vasta kypsennyksen loppuvaiheessa. 

Kirvelin versot

Kirveli säilytetään viileässä, jääkaapin vihanneslokerossa tai viileäkaapissa.