Korianteri

Korianteri on makeahko, voimakastuoksuinen yrtti, joka jakaa mielipiteet. Kaarlo Kani tykkää!

Korianteri on peräisin Etelä-Euroopasta josta se on päätynyt Amerikan mantereelle. Korianteri on ainakin 3000 vuotta vanha yrtti, siitä löytyy maininta myös raamatun vanhasta testamentista. 

Korianteri – sitä joko rakastetaan tai vihataan. On jopa tutkittu voiko korianterin vihaaminen olla kiinni geeneistä. Korianterin tuoksu on voimakas ja omalaatuinen. Korianteri on kuitenkin Suomen neljänneksi myydyin yrtti, tillin, basilikan ja persiljan jälkeen. Korianteri kuuluu vahvasti Aasialaiseen keittiöön, Etelä-Amerikkalaiseen ja myös Välimeren ympäristön keittiöihin. Korianterin lehtiä käytetään liharuokiin, salaatteihin, kastikkeisiin ja korianteria voi käyttää persiljan tavoin valmiin ruuan koristeluun. Korianteripesto on faneille kokeilemisen arvoista. Ei niin tottuneille korianterin käyttäjille linkistä löytyvä pesto aasialaisittain on suositeltavaa, korianteri yhdistettynä thaibasilikaan pestossa antaa positiivisen pehmeän laskun korianterin käyttöön. Mausta tuoreella korianterilla wokkit tai tortillat, vahvojen kastikkeiden maut pehmentävät alkuun korianterin makua. Tacojen tai Naan -leivän kanssa ihanalta maistuu jugurrttikastike johon on silputtu korianteria. Perinteisistä salsa- ja guacamoleresepteistä löytyy myös korianteiria.

Kaarlo Kanin korianteri

Korianteri säilyy parhaiten viileässä. Jääkaapin vihanneslokero on oikea paikka säilyttää tämä makuisa yrtti. Jos kuitenkin joudut säilyttämään sitä huoneenlämmössä, laita ruukkuun vettä ja sijoita pois suorasta auringonpaisteesta. 

Pesto aasialaisittain

Korianterista salaatinkastike           

Sirkkasalaatti          

Texmex-salaatti Peggyn pienestä punaisesta keittiöstä